Daca apetitul pentru dulciuri ti-a crescut odata cu temperaturile de afara, nu te alarma! Este un fenomen normal. Potrivit psihologilor citati de „Daily Mail”, schimbarile conditiilor climatice ne pot afecta si apetitul. Mai mult, in anumite cazuri, cum ar fi hipoglicemia, alimentele dulci in doze mici sunt chiar indicate pentru a restabili echilibrul organismului tulburat de zilele caniculare. 50g de zahar reprezinta necesarul zilnic pentru o femeie Cand sa luam un desert Exista anumite momente cand consumul de ceva dulce este chiar benefic. Ai nevoie de energia eliberata de zaharuri inainte de a depune un efort fizic intens, atunci cand ai trecut printr-o experienta traumatizanta sau cand te afli in acea perioada delicata a lunii. Explicatia: la menstruatie, o gustare dulce pe zi va regla dezechilibrul hormonal, stimuland corpul sa produca endorfina de care are nevoie. Doza permisa Pentru o buna functionare, organismul are nevoie chiar si de zahar, un aliment atat de contestat. Zaharurile nu constituie o amenintare pentru sanatate atata vreme cat respectam doza zilnica. Conform specialistilor citati de prodieta.ro, zaharurile din dieta nu trebuie sa depaseasca 10% din totalul caloriilor consumate zilnic. Astfel, un barbat are nevoie de 60 de grame de zahar, in timp ce o femeie are nevoie de 50 de grame de zahar pe zi. Patru grame de zahar reprezinta o lingurita. Poti sa apreciezi cantitatea de zahar pe care fiecare gustare dulce o contine citind cu atentie eticheta si evaluand cate grame de zahar, carbohidrati sau glucide sunt continute in 100 de grame. Caldura si nevoia de dulciuri Sensibilitatea la caldura si dezechilibrele hormonale pe care temperaturile ridicate le povoaca pot genera asa-zisa „depresie sezoniera”, conform articolelor citate de presa britanica. Altfel spus, cand afara este prea cald, avem tendinta sa reactionam mai prost la stres. Explicatia acestui fenomen: glanda tiroida produce o cantitate mai mica de hormoni, fapt care determina la randul sau o scadere brusca a nivelului de energie de care avem nevoie pentru a ne indeplini activitatile cotidiene. Cum o problema nu vine niciodata singura, in consecinta, pe timp de canicula scade si serotonina, „hormonul fericirii”. Prin urmare, consumul moderat de dulciuri poate regla aceasta problema cu conditia ca zaharul pe care il consumam sa fie in limitele admise. Efect de relaxare De la primele inghitituri dintr-un desert, in organism se produc urmatoarele schimbari: creste nivelul dopaminei (hormonul responsabil pentru starea de bine) si astfel se creeaza acea stare de relaxare. Cum scade nivelul zaharului din sange, efectul este invers. Revigorare instanta Ai observat desigur ca parca iti creste pofta de viata dupa ce savurezi o mica gustare dulce. Prajiturile, ciocolata, inghetata si alte dulciuri sunt foarte reconfortante si nu strica sa ai la tine o gustare de acest gen, mai ales daca stii ca ai probleme cu glicemia. Pentru a evita sincopele de energie pe timp de vara, gustarile ideale sunt batoanele cu cereale, intrucat elibereaza energia lent, ciocolata cu un continut mai mare de cacao si mai mic de zahar, napolitanele sau biscuitii din faina integrala, acestea din urma avand avantajul ca sunt mai practice si pot fi purtate si in geanta fara sa se topeasca.